top of page

Afterpartees vermijdt liever Het Onvermijdelijke

Door Tom Janssen. Foto’s: John Klijnen (ZEF Magazine, 24 juli 2014)


Als er één onderwerp is waar de vijf heren van Afterpartees naar eigen zeggen niet zo graag over praten in interviews, dan is het Afterpartees wel. Liever spreken de Horstenaren over andere dingen dan voor de zoveelste keer weer te moeten palaveren over hun favoriete plaat van de band of de langetermijndoelen van de groep. Dus ging het vraaggesprek van ZEF met de Noord-Limburgse band onder andere over festivals voor geluidstechnici, Limburgers met een biertje in de hand, het ontgroenen van een drummer en, toch ook, Het Onvermijdelijke.

Ontgroening


“In de vot”, luidt het stellige antwoord van leadgitarist Sjors op de vraag hoe Youri, de nieuwe drummer van Afterpartees, is ingewijd in de band. We verkeren namelijk in ‘s mans wittebroodsweken, want na de show op Pinkpop heeft Youri de plek ingenomen van zijn voorganger Teun, die zijn studie niet meer kon combineren met de band. Youri is een oude bekende van de band — hij komt uit Grubbenvorst — en speelde de afgelopen jaren bij het Maastrichtse Sparrow Falls. “We kenden Youri al, dus we hoefden hem niet meer echt te ontgroenen”, legt ritmegitarist Bas uit. “Natuurlijk is het in het begin even wennen”, zegt de man in kwestie zelf. “Het is toch een andere muziekstijl dan die van Sparrow Falls. Maar na een paar repetities ging het eigenlijk al snel goed.” Waarna zanger Niek aanvult: “Maar Sjors hanteert lijfstraffen voor elke fout die er gemaakt wordt, net als James Brown dat deed. Dat geldt overigens niet alleen voor de fouten van Youri trouwens.”

Festivals

Afterpartees is een graag geziene festivalact. De mannen hebben het dan ook druk deze zomer: Pinkpop, Best Kept Secret, Zomerparkfeesten en Appelpop zijn zomaar een paar namen op de tour. “En niet te vergeten Klomppop, dat sowieso de vetste festivalnaam heeft”, aldus Niek. Als de band zelf een festival zou mogen organiseren, dan heeft de groep al twee concepten in gedachten. “Een geluidsmannenfestival: 1, 2, 3 Testival”, beschrijft bassist Jesse. “De bands staan dan in het publiek en de technici op het podium. De geluidsmannen moeten dan onder invloed van veel bier een zo goed mogelijk geluid proberen neer te zetten. Dus dat wordt de hele dag testen en checken. Lijkt me best gaaf.” Sjors ziet meer heil “in een festival met keiharde, agressieve bands. En dan met weinig licht of alleen een stroboscoop. Zodat het publiek eigenlijk niet meer naar binnen durft.”


Alle gekheid terzijde geschoven; Afterpartees heeft al op enkele grote festivals mogen spelen in het nog prille bestaan van de groep. Toch is bijvoorbeeld het spelen op een major event als Pinkpop geen doel an sich, vindt Niek. “Ik vind dat raar, als je als band zegt: Ik wil over twee jaar op Pinkpop of Lowlands staan. Begrijp mij niet verkeerd, Pinkpop was echt te gek, maar een optreden op een kleiner festival of in een zaal kan net zo tof zijn om te doen.” De deelname van Afterpartees aan Nu of Nooit 2013 was dan ook niet meteen met Pinkpop als hoofddoel, maar juist met de bedoeling om veel en op verschillende plekken te kunnen spelen. “Met bandwedstrijden zoals Nu of Nooit maak je als band eigenlijk geen natuurlijke groei door”, stelt Sjors. “Je mag dan ergens spelen omdat je eerste bent geworden tussen al die bands die meededen aan de wedstrijd. Zo’n contest biedt daarentegen wél kansen om te spelen en je te presenteren.”

Excelsior

Het was niet op een groot festival, maar naar verluidt op een schimmige choppermeeting ergens in een loods in de contreien van Horst, dat Excelsior Recordings-oprichter Ferry Rosenboom Afterpartees aan het werk zag. Niet veel later werd op Pinkpop, live op de radio bij Eric Corton, de deal beklonken: Afterpartees tekende een contract bij het Nederlandse kwaliteitslabel. Waarom heeft de band gekozen voor Excelsior? “Ferry is gewoon een superaardige gast”, aldus Niek. “Altijd toegankelijk, een doodnormale man eigenlijk. We konden het meteen goed met hem vinden. Ferry en zijn mensen hebben vanaf het begin oprecht belangstelling voor ons gehad, zijn regelmatig komen kijken naar optredens en dat geeft gewoon vertrouwen.”


Vrienden hebben de Horstenaren ook al gemaakt bij Excelsior. Zo vinden ze het album van collega’s Clean Pete het “beste Nederlandse album van dit moment.” En Tim Knol heeft hen zelfs al thuis uitgenodigd. Niek: “Hij heeft beloofd dat we dan met zijn windbuks mogen schieten.”


Maar first things first: Een dezer dagen duikt de band de studio van het Eindhovense Rock ‘n Roll Support in, voor de opnames van het eerste, echte album van de groep. Niek: “Wanneer die plaat verschijnt weten we nog niet precies. We gaan in juli en augustus de studio in, dus misschien dat ‘ie in het najaar helemaal klaar is.”

Limburg

Hoewel Afterpartees de kinderschoenen langzaam ontgroeit, blijft de band gehecht aan de Horster roots. Ze wonen en repeteren er nog en ook volgen ze andere bands uit de buurt nog steeds op de voet. De heren komen regelmatig in de vele jongerensozen die in Horst en omgeving te vinden zijn en die volgens de band ontzettend belangrijk zijn voor het muziekklimaat in de kop van de provincie. “Je kunt altijd terecht in een soos om er met je band te spelen”, zegt Jesse. “En de ene keer speel je voor veel mensen, de andere keer voor weinig. Maar je kúnt spelen en dat is belangrijk. Bovendien leer je dan ook andere bands kennen. Door de sozen is er in Horst en omgeving een hele actieve muziekscene en dat is alleen maar goed.”


De vraag of er een verschil is tussen het Limburgse publiek en het publiek in de rest van het land, zou volgens Niek een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek moeten zijn. “Dat lijkt mij nu eens een goed idee”, zegt hij. “Maar even serieus: Ik houd wel van dat nuchtere dat Limburgers in zich hebben. Hier staan de mensen toch eerder met een biertje hand voorzichtig mee te knikken met de muziek, dan dat ze vooraan met alles staan mee te springen en te zingen. Maar dat wil niet zeggen dat ze het niet naar hun zin hebben. Ik bedoel, ik sta ook niet meteen vooraan bij een optreden van een andere band. Maar als de mensen in Limburg jouw muziek dan toch goed vinden, staan ze voor je het weet allemaal voor je neus.”

Het Onvermijdelijke

Afterpartees lijkt niet aan carrièreplanning te doen. Het vijftal neemt het zoals het komt, dus vraag ze niet waar ze over vijf jaar staan. Toch vragen we hoe ze denken hoe hun leven eruit komt te zien, nu de band echt serieus aan de weg timmert. Ex-drummer Teun koos immers al voor zijn studie, in plaats van voor de muziek. Wordt Afterpartees een — excuse my French — fulltimebaan? “Laten we er vooral nu van genieten en veel plezier hebben aan wat we doen”, benadrukt Youri. Een ietwat clichématig antwoord, maar wat wil je met zo’n vraag? “We laten alles op ons afkomen en gaan er nú gewoon voor”, voegt de nieuwbakken drummer eraan toe. In een vluchtig grapje van frontman Niek, schuilt wellicht dan de waarheid: “School is stom.”

Comments


bottom of page