top of page

Het Kind van Ierland

Zijn benen lijken uit marmer gehouwen te zijn, zoals die van de David van Michelangelo in Florence. Zijn halflang haar wordt bijeengehouden door een subtiel elastiekje. Zijn lichte tint verraadt liefde voor de zon of - op zijn tijd - een zonnebankkuurtje. Zijn voetbalstijl doet denken aan die van Il Bimbo de Oro; Francesco Totti. En als zijn spel al niet doet denken aan het Kind van Goud, dan zijn het wel zijn sokken die steevast tot net boven de enkels hangen; een kinderscheenbeschermer houdt het kleinood op z’n plek.


Alleen, deze jongeman over wie ik het heb, werd niet geboren in Rome. Nee, Jack Grealish komt uit Solihull, een voorstadje van Birmingham en groeide op met een bal in zijn handen in plaats van aan zijn voeten.


Jack Grealish is de 25-jarige spelmaker van Aston Villa, die dit seizoen definitief is doorgebroken als vedette in de Engelse Premier League. De nummer 10 van de club uit Birmingham groeide op in een gezin van Ierse origine. In zijn jeugdjaren speelde hij Gaelic Football, de Ierse kruising tussen rugby en voetbal. Het leerde hem om zijn lichaam te gebruiken om zichzelf te beschermen.Halverwege zijn jeugdjaren stapte Grealish definitief over naar het ‘gewone’ voetbal. De band met Ierland bleef echter: hij werd jeugdinternational voor het land van zijn voorouders. Inmiddels heeft Grealish definitief gekozen voor de Engelse voetbalnationaliteit. Afgelopen jaar maakte hij zijn debuut voor het elftal van bondscoach Gareth Southgate.


Grealish is met vijf goals en zeven assists een van de sterren in de Premier League. Hij is een laconiek ogende speler, die strooit met achteloze passjes, vaak met buitenkant voet, terwijl hij over het veld lijkt te sjokken. Maar schijn bedriegt, want het is juist Grealish die het ritme van zijn ploeg bepaalt en die op belangrijke momenten altijd zijn stempel weet te drukken.


Ook buiten het veld blijft hij, naar goed Brits gebruik, niet onbesproken. Alleen al in 2020 kreeg de middenvelder het voor elkaar om én betrapt te worden tijdens het ontduiken van de coronaregels én zijn auto in de prak te rijden op een parkeerplaats én urenlang achtervolgd te worden op de autosnelweg door de politie. Hoor ik iemand Paul Gascoigne zeggen?


Zou het niet mooi zijn als Jack Grealish, net als Gazza dat ooit deed, de overstap maakte naar de Serie A in Italië? En dan niet naar Lazio, waar Gascoigne uitgroeide tot een legende, maar naar AS Roma?


Ik zie het al voor me: In de voetsporen van Totti, met haast diezelfde flair en finesse. En mét diezelfde sokken.


Jack Grealish. Il Bimbo de Irlanda. Het Kind van Ierland.


(Foto: Instagram/@jackgrealish)


留言


bottom of page