top of page

Microreviews: 10 van de 'coolste' tracks in 140 tekens

Winter in het land: We halen de ijzers uit het vet en het ijs van de voorruit. Omdat het buiten al koud genoeg is, zijn er tal van songs die het wintergevoel oproepen zonder dat je ervan gaat rillen. Daarom 10 van de coolste songs, gevat in 140 tekens:


1. IJskoud (Nielson, van het album Diamant, 2018, Sony Music)


Nielson verruilt vrolijkheid voor killere sound. Maar ook tekstueel fris zat: ‘Het is ijskoud / je woorden maken wolkjes in de lucht.’


2. Seeds (Bruce Springsteen, van het album Live 1975-1985, 1986, Columbia)


Man zit aan de grond en moet met gezin in auto leven. Schaduwkant VS in muziek gevat: ‘Parked in the lumberyard freezin' our asses off’


3. Evermore (Taylor Swift, van het album evermore, 2020, Universal)


Swift probeert pijn van verloren liefde te verwerken in een verlaten cabin in het bos, met enkel open haard en eenzaamheid als metgezellen.


4. Ice Queen (Within Temptation, van het album Mother Earth, 2000, DSFA)


Soundtrack van weercode rood: ‘You better hide for her freezing hell’, zingt Sharon den Adel op doorbraaksingle van gothic metalgrootheden.


5. Cold Weather Blues (Muddy Waters, van het album The Folk Singer, 1964, Chess)


Passend voor de ‘coronawinter’: ‘So cold up north that the birds can't hardly fly / I'm going back south / And let this winter pass on by’.


6. White Winter Hymnal (Fleet Foxes, van het album Fleet Foxes, 2008, Bella Union)


Song met winters thema, maar met warmte van aangenaam haardvuur. Dus eigenlijk niet ‘cool’, maar wel meer dan moeite van vermelden waard.


7. The Unforgettable Fire (U2, van het gelijknamige album, 1984, Island)


Combinatie van melancholische sound en lyrics én winterse video maakt track zeer geschikt voor deze lijst, ondanks ‘misleidende’ titel.


8. Lovers In Japan (Coldplay, van het album Viva La Vida…, 2008, Parlophone)


Dit is geen introlijst. Maar beluister opening van deze song en je ziet ‘n zonsopgang in de vrieskou tegen het decor van Mount Fuji.


9. Two Out of Three Ain’t Bad (Meat Loaf, van het album Bat Out Of Hell, 1977, Epic)


Meester-songwriter Steinman creëert juiste sfeer in dit lied: ‘The snow is really piling up outside / I wish you wouldn't make me leave here’.


10. California Dreamin’ (The Mama’s and The Papa’s, van het album If You Can Believe Your Eyes and Ears, 1965, Dunhill)


Over verlangen naar huis, naar plek waar het warm en veilig is. Signature song van de band, die gevoel verwoordt dat ook nú bij velen leeft.留言


bottom of page