top of page

Review: Aaron Frazer doet eigenlijk niks nieuws

Aaron Frazer

Introducing…


Soul

(Dead Oceans/East Eye Sound, 2021)


Soulzanger en multi-instrumentalist Aaron Frazer (Durand Jones & The Indications) brengt onder de toepasselijke titel Introducing… zijn eerste soloplaat uit. De met engelachtige falsetstem gezegende zanger dook voor zijn debuut de studio in van Dan Auerbach, frontman van The Black Keys, die bij de release van de plaat hoog opgeeft over zijn nieuwe protégé.


Hoewel Frazer met The Indications muziek maakt die we gerust retrosoul mogen, stelt Auerbach in het begeleidende persbericht dat Frazer en hij nu juist een meer ‘gemengd’ geluid hebben gezocht. Met ook plek voor invloeden uit de hedendaagse soul en hiphop. Die beoogde blend horen we echter niet helemaal terug op Introducing... Hoewel If I Got It (Your Love Brought It) en Can’t Leave It Alone inderdaad leunen op door hiphop beïnvloede beats, evolueert de plaat uiteindelijk toch naar typische retrosoul. Een geluid dat we kennen van de Indications zelf, maar ook van Leon Bridges of Sharon Jones & The Dap-Kings.


De liedjes putten rijkelijk uit het ‘archief’ van de Amerikaanse soul. Telkens weer zijn er onbedoelde verwijzingen naar het verleden. De fluit in single Bad News bijvoorbeeld doet ogenblikkelijk denken aan Curtis Mayfield. De soullegende op wie Frazer op zijn snedigst het meest lijkt. Bezingt hij zoetjes de liefde, dan klinkt de uit Baltimore afkomstige zanger direct als Smokey Robinson. Daar is niet veel mis mee. Alleen als Frazer zichzelf probeert te zijn, mist hij het karakter wat zijn illustere voorgangers juist wél bezaten.


Want die stem, daar moeten we het over hebben: van kop tot staart zingt Frazer op Introducing… met falset en dat, tja, verveelt uiteindelijk. Je zou Frazer een goede ondersteunende vocalist toewensen, die iets van warmte en diepte kan toevoegen aan die hoge, vaak eenzame vocalen. En zo iemand had Dan Auerbach eigenlijk wel mogen regelen voor zijn protégé. Al met al is Introducing… een onderhoudende plaat die retrosoulfans op hun wenken zal bedienen, maar buiten het genre weinig impact zal hebben.
Comments


bottom of page