top of page

Pretenders weet van geen ophouden (en dat is maar goed ook)

ALBUMREVIEW - Nieuw album laat oude tijden (deels) herleven


Door Tom Janssen

Pretenders, de band rondom punk- en rockicoon Chrissie Hynde - doet, na lange pauzes in de jaren negentig en aan het begin van dit millennium, de laatste jaren regelmatig van zich spreken. Relentless is alweer het derde album in zeven jaar tijd en met gemak het beste in die reeks.


Dat komt vooral door de onverslijtbare frontvrouw zelf. Hynde is 71 jaar oud inmiddels, maar klinkt nog altijd als haar jonge zelf, die we zo goed hebben leren kennen in de vroege jaren tachtig. Hyndes stem is de ster van dit nieuwe album.


Daarnaast is er een hoofdrol weggelegd voor gitarist James Walbourne, die qua klankkleur een zwaarder tegenwicht biedt aan het, zoals vanouds, meer lichtvoetige en snerpende snarenspel van Hynde. Het geeft Relentless - in combinatie met de weemoedige thematiek in sommige liedteksten - een melancholische en minder poppy tint. Het geluid van deze nieuwe plaat past wellicht beter bij de leeftijd en levensfase van Hynde, maar doet tegelijkertijd nergens afbreuk aan de herkenbaarheid van Pretenders.


Zo zijn Let The Sun Come In en Vainglorious in alles ouderwetse Pretenders-songs, die zo in de glorietijd opgenomen hadden kunnen zijn. Het bluesy Domestic Silence en het van wroeging doordrenkte I Think About You Daily (met strijkersarrangement van Radioheads Jonny Greenwood), zijn daarentegen eveneens mooie toevoegingen aan het oeuvre van Hynde en co., hoewel ze wezenlijk anders klinken dan het merendeel van de liedjes uit de discografie van de band.


Chrissie Hynde doet in ieder geval de titel van haar nieuwste album eer aan. Deze zeventiger weet van geen ophouden en dat is maar goed ook. Want Relentless is een ijzersterk album geworden.

Comments


bottom of page